TANOVIĆ-SMAJIĆ U DDBIH: DJECU SADA MORAMO UČITI NEKOM NOVOM NAČINU ŽIVOTA

Jedna lijepa priča s juga naše Bosne i Hercegovine, iz lijepog Mostara.

Sutra se u gradu na Neretvi druže i vesele djeca. Dječiji festival Mostar prilika je konačno za malo opuštanja nakon dugog vremena provedenog u izolacijama.

  • Ovakve aktivnosti su zaista važne, pogotovo što je bio dug period lockdowna. Bilo ih je nekoliko gdje su djeca bila primorana biti u kućama, nisu išli u školu i vrtiće a učili smo djecu da grle drugu djecu, da ih grle, da se druže, drže za ruke i ostali su u čudu, šta se sada dešava? Djecu sada moramo učiti nekom novom načinu života i evo to je prilika za djecu da se ponovo udruže i druže i malo zaborave na taj period iako neznamo šta nas čega u budućnosti, kazala je za Hayat Tajma Tanović-Smajović, predstavnica dječijeg festivala.

Festival utiče mnogo na djecu, pogotovo kada je u pitanju razmišljanje djece, i oni uopšte nisu svjesni šta se oko nas dešava i kada mi prilamo o pandemiji i lockdownu, njima je to potpuno novi život, nova stvarnost i realnost, tako da je djeci potrebno mnogo vremena da prihvate nešto novo i kada to prihvate onda, hajde sad ste slobodni, kaže.

  • Malo ih zbunjujemo, djeca vole da se druže, da su dio nečega, da učestvuju u plesu, igri, tako da jako puno je činilaca sa strane koji utiču na stalni psihološki razvitak djeteta i evo na nastupima se rješavaju straha od javnog nastupa i mogu da porade na tome. To su prilike koje dajemo djeci da budu dio zajednice, pojašnjava Tanović-Smajović.

Similar Posts